Randers er en af årets højdespringere i erhvervsvenlighed

Dansk Industri har netop offentliggjort den årlige undersøgelse af erhvervsklimaet, hvor Randers går markant frem fra en 69. plads til en plads som nr. 36. Dermed er Randers i top fire over årets højdespringere i DIs årlige undersøgelse af danske kommuners erhvervsenlighed. Ifølge borgmester Claus Omann Jensen motiverer det gode resultat til at blive endnu bedre.

03. september 2015 - Oprettet af Karen Balling Radmer

”Vi har lavet rigtig mange tiltag siden januar 2014, og jeg er utrolig glad for, at erhvervslivet kvitterer for den tætte dialog, som kommunen forsøger at have med virksomheder,” siger Claus Omann Jensen, der siden sin tiltrædelse som borgmester i januar 2014 har haft fokus på at styrke erhvervsvenligheden. Og det er i høj grad lykkedes.

De største forbedringer

Undersøgelsen måler kommunernes erhvervsvenlighed på en række parametre, og på flere områder har Randers Kommune forbedret sig markant. Kommunens bedste placering er i kategorien ”fysisk planlægning”. Her er Randers Kommune nr. 21 i Danmark, hvilket er en forbedring på hele 52 pladser i forhold til 2014. I kategorien ”kommunal sagsbehandling” er Randers Kommune i år nummer 25 – en forbedring på 46 pladser fra sidste år. Den helt overordnede vurdering af erhvervsvenligheden placerer Randers Kommune på en 26. plads.

Sidder på samme side af bordet

Claus Omann Jensen er ikke i tvivl om, at fremgangen i virksomhedernes vurdering af kommunen især skyldes, at der via møder med virksomhederne er en løbende og stærk dialog.

”Og så har vi en klar tilgang til virksomheder eller investorer, der henvender sig: Vi sidder simpelthen på samme side af bordet for at finde en løsning. Så vi måler ikke vores succes på hvor mange sager, vi som stram myndighed kan afgøre, men på hvor mange projekter vi lykkes med at realisere,” siger Claus Omann Jensen. Det her handler nemlig om at skabe projekter, som er til nytte og glæde for Randers og for vores udvikling,” fastslår borgmesteren. Derudover sikrer Randers Kommunes erhvervsserviceteam, at småting, der kan drille en virksomhed, hurtigt bliver løst.

Fremgang på 9 ud af 11 områder
Dansk Industris undersøgelse baserer sig på svar fra 109 virksomheder i Randers Kommune. Undersøgelsen viser bl.a., at kommunen er gået frem på 9 ud af 11 områder og i fem kategorier er Randers Kommune i den bedste tredjedel i Danmark. Et nærmere studium af undersøgelsen viser endvidere, at Randers Jobcenters stærke fokus på målrettet at hjælpe virksomhederne til at finde de rette medarbejdere har givet bonus. Randers Kommune er gået 12 pladser frem til en 30. plads i ”adgang til kvalificeret arbejdskraft”. Også den kommunale sagsbehandling er forbedret markant. I kategorien ”Kompetent og hurtig sagsbehandling i sygedagpengesager” er Randers Kommune sprunget fra en 86. plads til en 26. plads. Sagsbehandlingen inden for miljø- og byggesager vurderes også markant bedre end i sidste års undersøgelse, og det glæder direktøren for Miljø og Teknik, Lene Andersen:

”Vi gør os meget umage med at være lettilgængelige, service- og løsningsorienterede. Vi har løbende evaluering med virksomheder, som har kørt f.eks. en byggesag igennem forvaltningen. Og er der noget, så retter vi til, så servicen er bedst mulig. Det fortsætter vi med. Og ikke mindst skal vi identificere nye områder og metoder til at blive endnu mere erhvervsvenlige,” siger Lene Andersen.

Tættere dialog

Andre af Randers Kommunes seneste indsatser på erhvervsområdet skinner også igennem i undersøgelsens resultat. Således har både borgmester Claus Omann Jensen, kommunaldirektør Hans Nikolaisen samt en række embedsmænd besøgt – og været i dialog med - en lang række virksomheder i både 2014 og 2015. Og undersøgelsen viser da også, at virksomhederne oplever en væsentlig bedre dialog med Randers Kommune end tidligere. I år er Randers Kommune i kategorien ”Dialogen mellem erhvervslivet og kommunens politikere” steget fra nr. 45 til nr. 25, og i dialogen mellem virksomheder og embedsmænd har Randers Kommune forvandlet en 61. plads til en 24. plads.

Afsæt til yderligere forbedringer

”Vi skal glæde os over det gode resultat, men vi skal ikke slappe af. Vi kan gøre det endnu bedre til gavn for vores erhvervsliv, så vi får skabt de arbejdspladser, vi vil gerne have. Så det vil vi bestræbe os på,” siger borgmester Claus Omann Jensen, der vil bruge optimismen over fremgangen som afsæt for flere tiltag, der kan styrke erhvervsvenligheden yderligere.

På DI's hjemmeside kan du se et danmarkskort, der viser, hvordan de forskellige kommuner er placeret i undersøgelsen.